I dag kom jeg over denne artikkelen i Dagsavisen. Den viser til interessant forskning om sammenhengen mellom demens og utdanning. Det ser ut som det smarteste du kan gjøre for å holde hjernen frisk er å utfordre den. Etter å ha lest artikkelen sitter jeg også igjen med inntrykk av at det er egentlig ikke selve utdannelsen i seg selv som har noe å si, men hvordan man er som mennesketype. Er du nysgjerrig og stadig leter etter nye måter å gjøre ting på, nye ting å lære og nye ferdigheter du kan tilegne deg – ja da vil du trimme hjernen uten at du tenker over det en gang. Jeg tror ikke man trenger å ta doktorgrad for å utfordre hjernen men bare rett og slett være litt sulten på livet.

Eeeh...akkurat.

Eeeh…akkurat.

I disse kroppsfokus-tider er det lett å glemme den stakkars hjernen. Men etter å ha blitt utsatt for alzheimer i familien har jeg lært at jeg har mer bruk for hjernen enn synlige magemuskler. Uten den er det lite som fungerer. Så jeg prøver å lære meg nye ting så ofte jeg kan. Jeg begynte med videreutdanning i fjor og skal fortsette i to år til ihvertfall. Da må jeg stadig vrenge hjernen litt og kanskje tenke på måter jeg ikke har tenkt før.

Denne var litt tricky å strikke, ihvertfall etter et par glass rødvin...

Denne var litt tricky å strikke, ihvertfall etter et par glass rødvin…

Ellers så finner jeg stadig noe jeg kan bryne meg på både på jobb og hjemme. Det er utrolig hva man får til når man bare tør å prøve. Det er lett å bli passiv og tenke at «nei dette får jeg aldri til» eller «nei jeg har ikke hode til dette» men sånne tanker må man bare legge fra seg.

Koke syltetøy? Klart jeg kan!

Koke syltetøy? Klart jeg kan!

Og ingen lærdom er bortkastet, man kan alltids videreføre noe man har lært på ett felt til noe nyttig på et annet felt. Jeg er for eksempel ganske god til å bake kaker (om jeg nå skal si det selv). Jeg fikk  lyst å sette opp en blogg på eget domene, og etter å ha funnet noen manualer på nettet fant jeg ut at det er ikke så veldig annerledes enn å følge kakeoppskrifter…egentlig. Og sånn kan man holde på.

La oss utfordre oss selv litt mer i hverdagen. Selv om fysisk aktivitet har vist seg å ha positiv effekt på hjernen, så kan det neppe skade med litt skikkelig hjernetrim iblant!

Hæ?

Hæ?