Kjellerhaugen

Om å finne seg sjøl uten å miste forstanden

Skikkelig gammeldags pudding

Jeg er ganske opptatt av tradisjonsmat og har blitt beskyldt for å være en pensjonist i matveien. Vet ikke om det stemmer helt, for jeg lager like gjerne brennende asiatiske supper som jeg lager lapskaus. Men gammel norsk mat interesserer meg nok litt ekstra. Derfor ble jeg en smule «oppspællt» da broren min fant denne boka i sommer.

kokeboka

Den lå i et skap på Kjellerhaugen og har tydeligvis tilhørt vår farmor Jenny Kristiansen (f. Birkeli) som kom fra fjellgården Birkeli.

kokebok

«Kogebog for hvermand – veiledning i, efter de billigste og letteste fremgangsmaader, at lave de i husholdninger almindelige forekommende retter og madvarer. Af en husmor». Kjempegreier, en liten kokebokskatt vil jeg si. Sånn skulle altså maten lages i 1908. I boka er det oppskrifter på all slags kjøttmat, fisk, kaker og desserter. Jeg har lyst å prøve meg på mange av dem, men ser at flere av ingrediensene som var dagligdagse i 1908 nå er vanskelige å få ta i. Spesielt gjelder det ubearbeidet kjøtt, fugl og innmat.

Men jeg skal vel få testet dem ut etter hvert! I dag tok jeg for meg en enkel dessert, en skikkelig gammeldags pudding.

oppskriftJepp. Her står det som følger:

«Semoule- eller rismelspudding.

1/4 kilogr. mel, 1/2 liter fløde, 1 1/2 liter melk og lidt smør koges til en grød, og naar den er kogt haves den i et fad.

Nogle faa citrondraaber, 10 æggeblommer og 6 stivslagne æggehvider haves i og røres godt om. Det haves i en smurt form og koges i 2 timer. Den spises med rød sauce.»

semulegryn

Hm, dette så ut som potensielt veldig mye pudding, husholdningene var nok en del større i 1908 enn i dag. Ikke står det noe særlig om stekingen heller, så jeg halverte oppskriften og moderniserte den til følgende:

125 gr. semulegryn, 2,5 dl fløte, 7,5 dl melk og litt smør. Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle, ha i melk, fløte og gryn og kok forsiktig opp. La småkoke i ca 10 min., rør ofte.

koking

5 eggeplommer vispes lett sammen, 3 eggehviter stivpiskes. Bland dette godt sammen med grøten. Ha i noen dråper sitronessens.

i formaSå er det bare å fylle blandingen i en passende ildfast form. Jeg hadde ingen som passet akkurat, denne er litt stor, men den duger.

Så satte jeg formen oppi en langpanne, fylte på kokende vann rundt og stekte puddingen på 125 gr. i to timer.

nystektDet ble en gul og luftig pudding. Jeg og resten av smakspanelet var enige om at den ikke hadde fått særlig sitronsmak av de dråpene. Så uten rød saus til smaker den litt tamt. Men kanskje man kan tilsette revet sitronskall og ordentlig sitronsaft? De hadde vel ikke så mye sitroner liggende å slenge rundt i 1908 akkurat. Kanskje jeg prøver det en anna gang. En god gammelkjærring-dessert ble det ihvertfall. Gleder meg til å prøve flere ting fra boka. 🙂

puddingen

 

NB! Jeg fikk et tips om at mandeldråper fungerer bedre, ca 10 dråper pr. liter pudding. Tror jeg bruker det neste gang 🙂

« »

© 2021 Kjellerhaugen. Theme by Anders Norén.